Sprawozdanie z wymiany zagranicznej dr Anity Kulik
W dniach 18–22 lutego 2019 r. p. dr Anita Kulik, p.o. kierownika Zakładu Rehabilitacji, uczestniczyła w międzynarodowym tygodniu „All for the future” dla nauczycieli fizjoterapii, podiatrii i pielęgniarstwa organizowanym przez Uniwersytet XAMK w Savonlinna w Finlandii. Wyjazd odbył się w ramach programu Erasmus+ (STA) dla pracowników AWF w Poznaniu.
Relacja pani dr Anity Kulik: Podczas wyjazdu brałam udział w wykładach, warsztatach i dyskusjach. Dla fińskich studentów przeprowadziłam wykład z zakresu terapii wodnych w fizjoterapii. Program spotkania był bardzo bogaty, była to świetna okazja do wymiany doświadczeń. Odwiedziłam również miejscowy szpital oraz prywatną klinikę fizjoterapii w Savonlinnie. W Finlandii znacznie więcej uwagi niż w Polsce poświęca się profilaktyce zdrowia. Widać to również w zachowaniach Finów – niezależnie od warunków pogodowych podczas mojego pobytu zawsze widziałam aktywnych ludzi w różnym wieku – biegaczy, spacerowiczów, narciarzy, łyżwiarzy a nawet rowerzystów. Sama skorzystałam z wizyty w najprawdziwszej fińskiej saunie, a na koniec mojego wyjazdu, już w Helsinkach, spełniłam swoje marzenie by „zamorsować na północy”. Gorąco zachęcam studentów fizjoterapii do wyjazdów w ramach programu Erasmus do naszej partnerskiej uczelni South-East Finland University of Applied Sciences XAMK w Savonlinna. Uczelnia jest świetnie wyposażona, to co zwróciło moją uwagę to obecność tzw. pokoi symulacyjnych na uczelni do fizjoterapii szpitalnej i domowej. Fińscy nauczyciele fizjoterapii, których poznałam, to niezwykle otwarci, przyjaźni, życzliwi i troskliwi ludzie. Ponadto, wbrew panującym opiniom, mają świetne jedzenie.